REUNIÓ AMB EL DIPUTAT AL CONGRÉS, EL SR. JAUME ALSONSO CUEVILLAS DE JXCAT

  • El Comitè Executiu de FEGiCAT es reuneix amb el Diputat per Barcelona, Sr. Jaume Alonso Cuevillas per traslladar-li la preocupació i per exposar les propostes de FEGiCAT per la reactivació del sector.
  • FEGiCAT trasllada un total de 23 punts (mesures financeres, fiscals, laborals, d’impuls a l’activitat, etc.) i reclama també que el Govern de la Generalitat activi amb urgència els mecanismes d’inversió que té aturats.

El passat 7 de maig, FEGiCAT va rebre al seu Comitè Executiu al Sr. Jaume Alonso Cuevillas, Diputat per Barcelona al Congrés dels Diputats.

Les accions que FEGiCAT va iniciar el passat 29 d’abril per denunciar la situació crítica de les empreses i autònoms instal·ladors va fer reaccionar als grups parlamentaris. Un d’ells, JXCAT, a través de la seva diputada la Sra. Concep Cañadell, Diputada per Lleida, va transmetre la nostra preocupació a la Comissió d’indústria, Turisme i Comerç, davant de la Ministra Sra. Reyes Maroto, tot denunciant la SND/340/2020 que es va posteriorment modificar permetent que els instal·ladors accedissin a habitatges i locals buits en condicions força estrictes i per tant, una mesura encara insuficient poder donar oxigen al sector.

FEGiCAT va traslladar un total de 23 mesures de l’àmbit financer, fiscal, laboral i d’impuls a l’activitat per dotar a les empreses i autònoms instal·ladors de liquiditat i per reactivar la seva activitat, actualment residual en la gran majoria. La major part de les mesures estaven relacionades amb l’àmbit estatal, però també algunes de les reclamacions de FEGiCAT depenen únicament de la mateixa Generalitat.

La predisposició del Sr. Cuevillas va ser molt constructiva i atenta, compartint la seva visió en molts dels punts tractats sobre la situació econòmica i fent incís en el pols existent ara mateix amb el Govern d’Espanya i la seva preocupació amb relació a la injecció d fons europeus.

En l’àmbit estatal, es van reclamar aspectes com la necessitat que els instal·ladors treballin sense restriccions amb totes les mesures de seguretat indicades pel Ministeri de Sanitat, la condonació de determinats impostos, el pagament de les factures pendents de l’Administració, ampliació temporal dels ERTOs ordinaris i per força major una vegada finalitzat l’estat d’alarma, facilitació d’EPIs per als professionals, etc. fins a un total de 23 mesures.

Entre les reclamacions dirigides al Govern de la Generalitat, es va incidir en la reactivació de les inversions en equipament i infraestructures públiques que reactivarien a empreses i autònoms ràpidament (manteniments, obra nova, edificacions, etc.). Hi ha una part important que depèn Generalitat i cal posar-la en marxa.

Un altre aspecte objecte de preocupació va ser el cessament del Director General Seguretat Industrial i Seguretat Minera. Aquest espai hauria de ser ocupat el més ràpid possible o, si més no, garantir que l’Institut Català de l’Energia tingui autoritat per emprendre iniciatives que ajudin a enderrocar les barreres del desplegament de l’energia solar fotovoltaica distribuïda, a millorar el funcionament i l’eficiència dels edificis de l’Administració Pública i a liderar mesures que permetin facilitar la instal·lació massiva de sistemes de generació renovable. Ara no ens podem permetre cap retard en l’aplicació de mesures catalitzadores.

En matèria de formació, FEGiCAT va denunciar la poca rapidesa de resposta de la Generalitat de cara a autoritzar el desenvolupament de la formació amb aules virtuals. Les escoles gremials estan perfectament preparades per desenvolupar aquestes formacions dins del nostre àmbit i la Subdirecció General de Seguretat Industrial no reacciona a l’hora de donar les autoritzacions necessàries. Es va afegir la denúncia per la paralització dels fons per la formació continua i ocupacional, necessàries per poder reactivar l’economia i reduir les bases d’atur una vegada finalitzi l’estat d’alarma.

El Sr. Jaume Alonso Cuevillas va aportar la seva visió del funcionament estatal. Va aclarir que ja estaven treballant en bona part de les propostes que es recollien a l’informe de FEGiCAT i va agafar el compromís de donar perseguir els temes proposats i tractar amb el President de la Generalitat, Joaquim Torra, els aspectes que deien referència a Catalunya.